top of page

KLACHTEN

bergen.jpg

Welke klachten?

- Angst ​

Psycheheel heeft veel ervaring met het behandelen van angst en angststoornissen. De specifieke angststoornissen die door psycheheel behandeld worden, zijn: sociale angsstoornis, faalangst, paniekstoornis (al dan niet met straatvrees of agorafobie) en piekerstoornis of gegeneraliseerde angsstoornis. Daarnaast behandelt psycheheel specifieke fobieën, zoals angst voor bepaalde dieren, de dood, overgeven, de tandarts, prikken, ziekenhuizen of bevallen.

- Depressie, somberheid, rouw & heimwee​

Er kunnen allerlei redenen voor somberheid en verdriet zijn. Denk bijvoorbeeld aan rouw door het verlies van een dierbare, verdriet om een ziekte (van jezelf of anderen), het uitgaan van een relatie, eenzaamheid of heimwee. Vaak gaat dit met de tijd vanzelf over, maar soms heb je er zo veel last van, dat je niet meer alleen verder kunt. Psycheheel helpt je om te verwerken en je aan te passen aan de veranderde omstandigheden. Bij een depressie is overigens lang niet altijd duidelijk waarom je je zo naar voelt. Veel mensen voelen zich juist erg vlak of hebben het gevoel dat er een zware deken over hen heen ligt. Vaak liggen daaronder onverwerkte emoties, maar daar hoef je je niet bewust van te zijn.

- Nare of traumatische ervaringen 

Het leven gaat niet alleen over rozen. Veel psychische klachten, zoals angst, somberheid of lichaelijke klachten, kunnen worden veroorzaakt door (herinneringen aan) gebeurtenissen die niet goed verwerkt zijn. Soms is het verband tussen de klachten en de nare ervaringen direct duidelijk. Klachten ontstaan dan meteen na een nare ervaring zoals een faalervaring, een relatiebreuk, een overlijden, een ongeluk, een vervelende medische ingreep, een traumatische bevalling, een zeer kwetsende opmerkingen, een angstige ervaring met een dier of een brand. Als je een levensbedreigende gebeurtenis hebt meegemaakt kan het zijn dat je een posttrumatische stress stoornis (PTSS) ontwikkelt. Maar het kan ook zijn dat je je niet meer bewust bent wanneer en waardoor je klachten begonnen zijn. Bij de kennismaking ga ik altijd op zoek met je naar de ontstaansgeschiedenis van je psychische klachten en problemen.

- Studieproblemen

Studenten kunnen te maken krijgen met diverse studieproblemen, zoals faalangst, perfectionisme, uitstelgedrag, motivatieproblemen, studiekeuzeproblemen, overspanning, of burn-out. Daarnaast kunnen er problemen optreden die specifiek zijn voor het studentenleven, een levensfase die zich kenmerkt door veranderingen. Denk hierbij aan heimwee, aanpassingsproblemen, een veranderende relatie met je ouders, rouw, zorgen om een naaste, problemen met het aanpassen aan een andere cultuur, eenzaamheid, sociale problemen, trauma's (zoals seksueel misbruik of een heftige ontgroening), en identiteitsproblemen (zoals seksualiteit, gender, en zelfbeeld). Voor al deze problemen kun je bij psycheheel terecht.

- Stress, overspanning en burn-out

Iedereen ervaart stress. Dat is normaal en zelfs nuttig. Maar soms kan stress door externe factoren of interne processen (zoals een te streng geweten) overweldigend worden of te lang aanhouden. Dit kan leiden tot overspanning. Hierbij kun je niet goed ontspannen, herstel je slecht van slaap, en voel je je voortdurend moe. Overemotioneel zijn kan hier ook bij horen. Als je deze ernstige signalen negeert, kun je zelfs in een burn-out terechtkomen, waarbij je echt niet meer functioneert. Onderneem actie voordat je zover komt! Als je overspannen bent of al in een burn-out zit, ben je van harte welkom. Herstel kost tijd en vereist een andere aanpak voor het omgaan met jezelf, je energie en je taken.

- Lichamelijke klachten

Lichamelijke klachten kunnen voortkomen uit psychische problemen en vice versa. Een ziekte of aandoening kan je ook psychisch uit balans brengen. Bij Psycheheel kun je terecht voor psychische ondersteuning, mits de klachten niet te ernstig of complex zijn en je al medische hulp hebt gezocht. Bij somatisch onvoldoende verklaarde klachten (SOLK) benadrukken we altijd dat een medische diagnose essentieel is. Dit betekent dat je lichamelijke klachten eerst door je huisarts of specialist moet laten onderzoeken voordat je concludert dat ze psychisch van aard zijn. Als je in het ziekenhuis loopt, wil ik je attent maken op de mogelijkheid om doorverwezen te worden naar een medisch psycholoog. Deze specialisten zijn experts in het behandelen van zowel lichamelijke als psychische klachten, kunnen intern overleggen, en hun behandeling wordt doorgaans volledig vergoed.

Welke klachten niet?

​Ernstige klachten die een gevaar voor jezelf kunnen betekenen door suïcidaliteit worden niet behandeld binnen Psycheheel. Daar is de specialistische ggz (S-GGZ) voor, waar je met een multidisciplinair team werkt en je langer en meer intensief behandeld kunt worden door zowel psychologen als (eventueel) psychiaters. Ook dieper in de persoonlijkheid verankerde klachten, die zorgen voor terugkerende problemen in de relaties met (belangrijke) anderen, worden vaak doorverwezen naar de S-GGZ, omdat deze problematiek vaak meer tijd nodig heeft te herstellen. Eetproblemen en verslavingsproblemen kunnen ook meestal beter elders behandeld worden. Lichte eet- of verslavingsproblemen kunnen behandeld worden bij Psycheheel, maar deze klachten worden meestal doorverwezen naar respectievelijk Lentis en VNN.

Met en zonder diagnose

De aard en ernst van je klachten bepalen of je een DSM-V-diagnose krijgt en of de zorg door je zorgverzekeraar wordt vergoed. Als je huisarts vermoedt dat je dergelijke zorg nodig hebt, kan hij of zij een verwijsbrief uitschrijven voor de basisgeneralistische GGZ (BG-GGZ) of de specialistische GGZ (S-GGZ).

​

Psycheheel biedt alleen in de BG-GGZ vergoede behandelingen. Voor complexere of ernstigere klachten wordt doorgaans specialistische zorg in de S-GGZ aanbevolen. Als tijdens de intake blijkt dat specialistische zorg nodig is, ontvang je van Psycheheel een verwijsadvies. Je huisarts zal de daadwerkelijke verwijzing moeten doen. Vergeet niet je verwijsbrief van de huisarts mee te nemen naar je intake, aangezien deze noodzakelijk is voor vergoeding van de zorg.

​

Zorgverzekeraars vergoeden geen behandeling voor lichtere problemen zoals aanpassingsproblemen, rouw, overspanning en specifieke fobieën. Veel klachten vallen niet direct onder een officiële stoornis, vooral als je nog redelijk functioneert in werk en privéleven. Toch kunnen ook deze klachten baat hebben bij professionele hulp. Daarom biedt Psycheheel ook behandelingen aan zonder diagnose, verwijsbrief, of tussenkomst van de zorgverzekeraar.

 Het stellen van een diagnose 

Echte diagnostiek moet worden uitgevoerd door professionals. Zelfdiagnose via online tests is vaak lastig en onbetrouwbaar. Wil je je toch online oriënteren om te onderzoeken of je misschien een vergoede DSM-diagnose hebt, kun je de volgende zelftests bekijken:

Let op:   Specifieke fobieën worden vaak niet meer vergoed door verzekeraars. Controleer dit bij je verzekeraar. â€‹

       â€‹

 Let op: burn-out is gen officiële DSM-diagnose, en de behandeling wordt dus meestal niet  vergoed. desondanks is het belangrijk om je bewust te worden van eventuele overspanningsklachten en hier op tijd wat aan te doen.

bergen.jpg
bottom of page