METHODEN
​Alle behandelmethoden zijn erop gericht om inzichten te geven. Door stil te staan bij wie je bent, wat je klachten zijn en hoe je hiermee om kunt gaan, zul je jezelf altijd beter leren kennen. Door je licht te laten schijnen op datgene wat je bezighoudt, kom je tot inzicht. Hieronder lees je meer over de verschillende methoden waardoor we in de therapie tot inzicht kunnen komen.
CGT
Cognitieve Gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie is een veelgebruikte behandelmethode. In de richtlijnen is CGT vaak eerste keuze voor een behandeling. Marjan heeft hiervoor een brede theoretische basis gelegd in zowel de opleiding klinische psychologie van de RUG als de GZ-opleiding erna.
CGT leert je om een overzichtelijke probleemanalyse maken. Er wordt bijvoorbeeld vaak gewerkt met de '5 G's’: 1- Gebeurtenis: welke situaties triggeren je klacht? 2 - Gedachtes: welke gedachten heb je dan meer en minder bewust? 3 - Gevoel: tot welke gevoelens leiden deze eerste twee G's? Wat zijn daarbij je lichamelijke sensaties? 4 - Gedrag: Wat doe je dan, hoe gedraag je je? 5 - Gevolg: Wat heeft dat gedrag voor gevolgen op de korte en lange termijn? Op basis van de 5  G's leer je veranderstrategieën. CGT grijpt vooral in op het uitpluizen en veranderen van gedachten en gedrag, waardoor emoties mee veranderen. Vooral bij angstklachten helpt dit vaak goed.
ACT
Acceptance & Commitment Therapy
ACT is een moderne behandelmethode die vaak wordt aangeduid als de derde generatie van cognitieve gedragstherapie (CGT). Deze benadering wijkt af van traditionele CGT door belangrijke toevoegingen en een enigszins ander perspectief. In veel gevallen is het namelijk niet mogelijk om je gedachten volledig te veranderen. Hoewel het formuleren van helpende gedachten soms werkt, blijven negatieve gedachten vaak terugkomen, vooral wanneer je je slecht voelt.​
ACT richt zich op het accepteren van deze negatieve gedachten en gevoelens, en leert je om ze minder serieus te nemen. Mindfulness-technieken spelen hierbij een belangrijke rol. Een essentieel onderdeel van ACT is de focus op positieve psychologie: het ontdekken van wat voor jou werkelijk belangrijk is in het leven—je persoonlijke waarden—en de moed vinden om hiernaar te handelen. Positieve psychologie richt zich op het versterken, uitbreiden, heractiveren of anders inzetten van datgene wat goed gaat en van jouw persoonlijke kracht. Hoewel dit lang een ondergewaardeerd aspect was binnen de psychologie, heeft deze benadering de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen. Bij Psycheheel wordt dan ook met enthousiasme gebruikgemaakt van deze stroming.
EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing
Een van Marjans favoriete behandelmethoden is EMDR, vanwege de vaak verrassend snelle en positieve resultaten. EMDR kan helpen om uiteenlopende nare ervaringen te verwerken, en doet dit vaak aanzienlijk sneller dan therapie gebaseerd op enkel gesprekken. Na een grondige probleemanalyse richt je je kort op de ervaring die voor jou moeilijk te verwerken is. Vervolgens worden oogbewegingen, geluid en soms beweging ingezet om het zelfherstellend vermogen van je brein te activeren. In dit filmpje van de EMDR vereniging krijg je heldere uitleg. ​​
Hoewel EMDR vaak in verband wordt gebracht met de behandeling van ernstige trauma's, zoals oorlogservaringen, verkrachtingen of natuurrampen, is het ook bijzonder effectief bij minder ingrijpende gebeurtenissen. Met EMDR kunnen verschillende nare ervaringen die leiden tot angst, stress, prikkelbaarheid of somberheid effectief worden behandeld. Denk bijvoorbeeld aan een mislukte sollicitatie, een moeilijke bevalling, een ongeluk of het verlies van een dierbare. Ook specifieke fobieën, zoals angst voor de dood, de tandarts, honden of ganzen, kunnen met deze methode worden aangepakt. Voor meer informatie kun je terecht op www.emdr.com of www.emdr.nl.
"Ik, iemand met enige aversie voor psychologen, had veel last van de psychologische klachten van mijn zusje. Ik maakt me veel zorgen, kreeg nare dromen en mijn schoolwerk lukte niet meer. Na een intake adviseerde Marjan mij om EMDR te doen om de nare dromen een plek te kunnen geven. Licht sceptisch begon ik er aan. Tijdens zo’n sessie ga je terug naar die nare droom en behandel je het door een lampje te volgen en hierdoor het nare gevoel erbij te verminderen. Mijn gedachten gingen alle kanten op: van mijn familie naar een muziekje en weer terug naar de droom. Na een sessie ben je ontzettend moe maar is het nare gevoel bij het beeld weg. Ik ben erg blij dat ik het heb gedaan en heb veel geleerd gedurende die sessies. Zo kan ik er nu beter mee omgaan en geef ik mijzelf de tijd om moeilijke dingen te verwerken. Marjan was een fijne psycholoog die mijn twijfels en vooroordelen over psychologen echt heeft weggenomen, bedankt!"
Het onbewuste bewust maken
Buitenpsychologie, Hypno-therapie & Lichaamsgericht werken
Het onbewuste speelt een krachtige rol in ons leven. Het deel dat buiten ons directe bewustzijn opereert, is veel groter en invloedrijker dan het bewustzijn zelf. Ap Dijksterhuis, auteur van Het slimme onbewuste, stelt dat het onbewuste een verwerkingscapaciteit heeft die wel 200.000 keer groter is dan die van het bewuste brein. Deze capaciteit werkt vaak in ons voordeel, maar kan ons ook in de weg zitten bij psychische klachten. Daarom kan je bij Psycheheel ook terecht voor behandelmethoden die het onbewuste bewust maken. Geef het dus vooral aan als je je hiertoe aangetrokken voelt, dan kijken we samen wat het beste voor jou werkt.
Buitenpsychologie
In 2022 werd Marjan opgeleid en geïnspireerd door de Buitenpsychologen om de helende kracht van de natuur te integreren in haar behandelingen. Psycheheel maakt gebruik van wandelingen in het Stadspark en, wanneer mogelijk, in natuurgebieden rondom de stad (zoals de Appelbergen en de Onlanden). Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Buitenpsychologen (debuitenpsychologen.nl).
Hypnotherapie
Hypnose is weer in opkomst en dat is mooi. Het werkt niet alleen diep ontspannend, maar maakt ook onbewuste processen toegankelijk. Hierdoor kun je ervaringen, emoties en overtuigingen beter begrijpen en verwerken. Het helpt je te begrijpen waarom je op bepaalde manieren reageert en hoe je dit kunt veranderen. Wanneer het zorgvuldig en zonder zweverigheid wordt toegepast, kan deze methode zeer effectief zijn. Als cliënt blijf je altijd in controle — er gebeurt niets tegen je wil, en sessies kunnen worden opgenomen zodat je precies weet wat er gebeurt en thuis kunt oefenen. Oude natuurvolkeren gebruikten al trancereizen voor heling, en deze kennis is geïntegreerd in moderne hypnose.
Lichaamsgericht werken
In 2023 volgde Marjan een jaartraject 'Het lichaam mee in therapie' en werd ze zich meer bewust van de verbinding tussen lichaam en geest. Ze leerde hoe lichaamswerk kan worden ingezet voor therapie en diagnostiek. Leren luisteren naar je lichaam is een belangrijke vaardigheid om jezelf beter te leren kennen en goed voor jezelf te kunnen zorgen. Studenten in het bijzonder en Westerse mensen in het algemeen hebben dusdanig leren vertrouwen op hun verstand, dat ze het contact met hun lichaam en de bijbehorende gevoelens kwijtraken. Gevoelens kunnen overschaduwd worden door depressie, angst of dwang, wat zonde is, want juist die gevoelens laten je zien wie je bent en wat je nodig hebt.
"Toen ik bij Marjan kwam, had ik last van burn-out-klachten. De hypnosetherapie heeft me erg geholpen om in vijf behandelingen inzicht te krijgen in waardoor ik handel zoals ik handel en wat voor invloed dit heeft op mijn vermoeidheid. Het was erg effectief en fijn om op deze manier bezig te zijn. Het bracht me dichterbij mijn gevoel. Praten over mijn gevoelens kon ik heel goed, maar deze ook echt voelen niet. De hypnosetherapie stelde me in staat wel te voelen en ik vond de manier waarop u het vormgaf erg fijn. Ik voelde me volledig op mijn gemak en durfde me helemaal open te stellen. Daarnaast gebruik ik de ontspanningsoefening nog steeds op momenten dat ik stress heb."