WERKWIJZE

Aanmelding
Je kunt je digitaal aanmelden via het contactformulier. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met je opgenomen via zorgmail. Dit is een beveiligd mailsysteem. Voorafgaand aan de intake ontvang je een uitnodiging om een klachtenlijst in te vullen, zodat er een globaal beeld ontstaat van de aard en ernst van je klachten.
Als je al eerder een intake bij een andere (studenten)psycholoog hebt gehad, is het handig als je het intakeverslag opvraagt en dit uiterlijk een week voor intake deelt met Marjan.
Intake & behandelplan
Tijdens het intakegesprek van 60 minuten ligt de focus op het verkrijgen van een helder beeld van je klachten en op het goed leren kennen van jou als persoon. Je wordt gevraagd naar je levensgeschiedenis en je ervaringen op verschillende levensgebieden. Op basis hiervan wordt een intakeverslag en een voorstel voor een behandelplan opgesteld. Dit plan bevat de conclusies van de intake, een klachtanalyse, de diagnose en een voorstel voor de behandelmethode en -vorm. In de tweede sessie bespreken we dit plan en maken we het samen af. ​
Behandelvorm
Als je aan een behandeling door een psycholoog denkt, denk je waarschijnlijk aan de klassieke setting: een gesprek tussen psycholoog en cliënt in twee gemakkelijke stoelen. Bij Psycheheel wordt deze vorm vaak gebruikt en hiervoor is een prettige ruimte beschikbaar. Er kan echter ook gekozen worden voor een actievere werkvorm aan tafel of een sessie buiten, waarbij we al wandelend tot inzichten komen. Beweging, gecombineerd met de ontspannende en helende werking van de natuur, kan helpen om nieuwe inzichten op te doen en andere wegen te vinden. Als jij daar behoefte aan hebt, biedt Psycheheel ook de ruimte om spiritualiteit - in de breedste zin van het woord - mee te nemen in de behandeling. Meer over de verschillende behandelmethoden vindt je hier.
E-health
Online is er allerlei zelfhulp te vinden. Voordat je naar een psychooloog stapt, kun je hier wellicht al veel aan hebben. Ook kan je dit naast de behandeling als extra ondersteuning gebruiken. Psycheheel raadt daartoe de volgende programma's aan:​
​
​Daarnaast zijn er allerlei apps, die je kunnen ondersteunen in het omgaan met of afkomen van je klachten. Vraag ernaar als je die naast of voorafgaand aan je behandeling gebruiken wilt. Laat Marjan weten welke programma's je al gebruikt hebt of wilt gaan gebruiken.
Behandeling
Na het opstellen van het behandelplan kan de behandeling beginnen. In het behandelplan wordt de methode, de frequentie en de duur van de behandeling bepaald. De gesprekken duren meestal 45 minuten en vinden doorgaans wekelijks of tweewekelijks plaats. EMDR duurt 90 minuten. Het aantal consulten varieert tussen de 3 en 12. Tegen het eind neemt de frequentie van de behandeling vaak af. Psycheheel geeft de voorkeur aan face-to-face gesprekken, maar een online intake of behandeling behoort tot de mogelijkheden.
Evaluatie
Op elk gewenst moment kan de behandeling geëvalueerd en waar nodig bijgesteld worden. Er is eigenlijk elke sessie ruimte voor bijsturing, dus bespreek het vooral als je een andere kant op wilt.
Aan het einde van de behandelperiode wordt altijd een evaluatiemoment gepland. In dit gesprek brengen we in kaart wat de behandeling je heeft opgeleverd, wat je hebt geleerd, wat je eventueel nog nodig hebt en hoe je jezelf verder kunt helpen. Binnen de langere trajecten van zo’n 12 sessies kunnen we ook halverwege het traject een expliciet evaluatiemoment op de agenda zetten.
Afsluiting
Zodra je kunt en wilt, stoppen we de behandeling. De frequentie van de gesprekken kan al zijn afgenomen richting het eind van de behandeling. Ook kan het zijn dat de behandeling snel klaar is, maar dat je toch de mogelijkheid wilt behouden om later nog eens te komen. Deze mogelijkheid tot follow-up is er bijna altijd; je hoeft dan niet opnieuw op de wachtlijst. Als je verwezen bent door je huisarts laat ik haar of hem na afloop weten hoe de behandeling is afgerond, tenzij je daar bezwaar tegen hebt.