top of page

De praktijks werkwijze

Aanmelding

Je kunt je digitaal aanmelden via het contactformulier. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

​

Intake

In een gesprek van gemiddeld een uur  (kan soms sneller, maar duurt soms langer, plus of min een kwartier) worden ten eerste je klachten in kaart gebracht. Daarnaast wordt er gevraagd naar je functioneren op verschillende levensgebieden en in grote lijn gekeken naar je levensgeschiedenis. Waar nodig wordt het gesprek aangevuld met testdiagnostiek. Daarvan maak ik een intakeverslag, wat je natuurlijk zelf ook kunt krijgen. In dit verslag staat onder andere een klachtanalyse, de diagnose (indien aanwezig) en een voorstel voor behandelmethode en vorm.

​

Behandelvorm

Als je denkt aan een behandeling door een psycholoog, denk je waarschijnlijk aan de klassieke vorm, waarin cliënt en psycholoog in een zitje van twee gemakkelijke stoelen in gesprek zijn. Zo zal dat bij Psycheheel ook vaak gaan. Maar een actievere werkvorm aan tafel kan ook gekozen worden. Of kan gekozen worden voor:

​

Wandelend wijzer

Wat Psycheheel bijzonder maakt is dat de gesprekken ook wandelend kunnen plaatsvinden. Beweging in combinatie met de ontspannende en rustgevende werking van de natuur kunnen helpen bij het opdoen van inzichten en vinden van andere wegen. Omgevingspsycholoog en

hoogleraar Agnes van den Berg deed onderzoek naar wandelcoaching en toonde een aantal positieve effecten ervan aan.

 

Zie ook http://www.agnesvandenberg.nl/

​

E-health

Online is er allerlei zelfhulp te vinden. Voordat je naar een psychooloog stapt, kun je hier wellicht al veel aan hebben. Ook kan je het naast de behandeling als extra ondersteuning gebruiken. Psycheheel raadt daartoe de volgende programma's aan:

​

https://www.mirro.nl/modules/modules-consument/

https://www.lentis.nl/zelfhulp/online-zelfhulp/

https://www.lentis.nl/probleem/depressie/online-zelfhulp-depressie/

​

​

Daarnaast zijn er allerlei apps, die je kunnen ondersteunen in het omgaan met of afkomen van je klachten. Vraag er naar als je die naast je behandeling gebruiken wilt!

​

 

Behandeling

In overleg bepalen we na de intake wat je behandeldoel is en hoe we daar aan gaan werken. De methode, de frequentie en de duur van de gesprekken en de geschatte duur van de behandeling komen dan doorgaans aan bod. De gesprekken duren meestal 45 minuten en vinden doorgaans wekelijks of tweewekelijks, soms maandelijks plaats. EMDR (en een enkele hypnose sessie) duurt 90 minuten. Tegen het eind van de behandeling neemt de frequentie vaak af.

​

 

Coaching

Je kunt coaching krijgen als je bent vastgelopen in je werk. Samen kijken we naar stress en steunbronnen, je klachten en kracht (SSKK-model) en op basis daarvan bepalen we hoe we jouw problemen kunnen aanpakken, zodat jij weer met plezier aan het werk kunt.

​

 

Evaluatie

Op elk gewenst moment kan het behandelplan geëvalueerd en waar nodig bijgesteld worden. Doorgaans is dit na een gesprek of vijf, tenminste als de behandeling dan nog niet klaar is.

​

 

Afsluiting

Zodra je kunt en wilt stoppen we de behandeling. Soms is de frequentie van de gesprekken al afgenomen richting het eind van de behandeling. Ook kan het zijn dat de behandeling snel klaar is, maar dat je toch de mogelijkheid wilt hebben om later nog eens te komen, voor het geval dat de klachten weer terugkomen. Deze mogelijkheid (tot follow-up) is er bijna altijd. Als je verwezen bent door je huisarts of werkgever, laat ik hen aan het eind vaak weten dat de behandeling of het coachtraject is afgerond, tenzij je daar bezwaar tegen hebt.

bottom of page