top of page

Nare ervaringen

Het leven gaat niet alleen over rozen.. Veel psychische klachten, vaak angst en somberheidsklachten en lichamelijke klachten reacties worden veroorzaakt door (herinneringen aan) gebeurtenissen die niet goed verwerkt zijn. Soms is het verband tussen de klachten en de nare ervaringen direct duidelijk. Klachten ontstaan meteen na een nare ervaring als bijvoorbeeld: een faalervaring (denk aan een tentamen, een presentatie, een stage of scriptie), een relatiebreuk, een overlijden, een ongeluk, een vervelende medische (of tandarts) ingreep, een traumatische bevalling, een zeer kwetsende opmerkingen, een angstige ervaring met een dier, een brand etcetera. Maar het kan ook zijn dat je je niet meer bewust bent wanneer en waardoor je klachten begonnen zijn. Bij de kennismaking ga ik altijd op zoek met je naar de ontstaansgeschiedenis van je psychische klachten en problemen.

 

       Ik, iemand met enige aversie voor psychologen, had veel last van de psychologische klachten van mijn zusje. Ik maakt me veel zorgen, kreeg nare dromen en mijn schoolwerk lukte niet meer. Na een intake adviseerde Marjan mij om EMDR te doen. Na een sessie ben je ontzettend moe.. Ik ben erg blij dat ik het heb gedaan en heb veel geleerd gedurende die sessies. Zo kan ik er nu beter mee omgaan en geef ik mijzelf de tijd om moeilijke dingen te verwerken. Marjan was een fijne psycholoog die mijn twijfels en vooroordelen over psychologen echt heeft weggenomen, bedankt!

PTSS

Als je een levensbedreigende gebeurtenis hebt meegemaakt kan het zijn dat je een posttrumatische stress stoornis ontwikkelt. Een officiele diagnose moet gesteld worden door een bevoegd psycholoog of psychiater. Maar wil je een idee krijgen of daar mogelijk sprake van is? Dan verwijs ik je naar deze site:

https://psycho-trauma.nl/wp-content/uploads/2016/09/Trauma-Screening-Vragenlijst-PTSS-Zelftest.pdf

Welke klachten?

Bootje Favicon.png
bottom of page